Sneller aan de slag met de meerjarenraming in FRIS

Eerder toegang tot actuele cijfers 

Voorheen kon een meerjarenraming pas worden gestart nadat bijvoorbeeld bij de raming 2025 zowel de begroting 2025 als de jaarrekening 2024 waren ingediend. In de praktijk waren de cijfers uit de jaarrekening echter vaak al eerder beschikbaar, maar moest men wachten op de formele afhandeling, zoals behandeling in college en kerkenraad, controle en vaststelling. 

Vanaf nu geldt: zodra de controlecategorie in de jaarrekening is geselecteerd—wat alleen mogelijk is als de cijfers volledig zijn— kan de meerjarenraming worden gestart. Dit maakt het mogelijk sneller met actuele cijfers te werken, bijvoorbeeld bij het aanvragen van een solvabiliteitsverklaring, een goedkeuring voor een beleggingsstatuut of het opstellen van een beleidsplan. 

Meerjarenraming blijft afhankelijk van ingediende stukken 

Hoewel de meerjarenraming eerder kan worden gestart, blijft het afsluiten en indienen ervan afhankelijk van de formele indiening van de onderliggende jaarrekening. Eventuele aanpassingen in de cijfers tijdens de afhandeling worden automatisch doorgevoerd in de meerjarenraming. 

Bij het starten van de raming zet FRIS automatisch voorlopige cijfers klaar, inclusief een indexering. Hiermee ontstaat een overzicht van balans en exploitatie voor de komende acht jaar. De cijfers voor 2026 kunnen vervolgens direct worden overgenomen naar de begroting 2026 (beschikbaar vanaf begin augustus), wat dubbel werk voorkomt. Gebruikers dienen wel te controleren of de toegepaste indexering, zoals index D (ontwikkeling levend geld), passend is voor hun situatie. 

Wijziging controlecategorie en nieuwe vragen 

Vanaf boekjaar 2025 zijn de grenzen voor de controlecategorieën aangepast: de intervallen zijn met circa 18 procent verhoogd. Hierdoor zullen gemeenten en diaconieën minder snel van categorie veranderen. Voortaan worden deze grenzen jaarlijks aangepast aan de inflatie (CPI). De actuele intervallen zijn te vinden op de website van de Protestantse Kerk.  In de begroting 2026 is bovendien een nieuwe vraag opgenomen over stichtingen. Gemeenten worden gevraagd in kaart te brengen of zij stichtingen hebben waarin sprake is van overheersende zeggenschap, ongeacht of het gaat om een annexe stichting, protestantse stichting of een reguliere stichting. Deze zeggenschap kan juridische gevolgen hebben, bijvoorbeeld op het gebied van aansprakelijkheid.  

 lees verder
 
Protestantse Kerk stimuleert interculturele ontmoeting met 'Share Joy, Share Faith' tijdens EO-jongerendag

De Evangelische Omroep heeft 100 gratis kaarten beschikbaar gesteld voor jongeren uit christelijke migrantengemeenschappen. De dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk heeft vervolgens haar uitgebreide netwerk aangesproken om deze plaatsen te vullen. Met succes: alle tickets zijn inmiddels vergeven.

"Het betrekken van jongere generaties christelijke migranten bij activiteiten met Nederlandse christelijke jongeren is een belangrijke prioriteit voor de Protestantse Kerk," vertelt de coördinator van het initiatief. "In jongeren – zowel Nederlandse als met een migratieachtergrond – zien we de toekomst en bloei van de kerk."

Deze actie sluit goed aan bij de visienota van de Protestantse Kerk waarin wordt benadrukt dat de kerk geroepen is om een gemeenschap te zijn die over grenzen heen verbindingen legt. "De kerk is geen gesloten gemeenschap, maar een open huis waar verschillende stemmen samen klinken," zo stelt de visienota. "In een tijd van polarisatie is het juist onze roeping om bruggen te bouwen en diverse gemeenschappen samen te brengen rond het evangelie van Jezus Christus."

De 100 migrantenjongeren hebben samen meer dan 13 verschillende nationaliteiten, waaronder Maleisisch, Surinaams, Iraans, Chinees, Eritrees, Malawisch, Syrisch, Ghanees, Antilliaans, Caribisch/Nigeriaans, Nigeriaans, Kameroens en Nederlands-Colombiaans.

Lees ook:

Project ‘Share joy, share faith’ bouwt bruggen naar migrantenchristenen 

11 nov 2024
 lees verder
 
Samen bidden voor Gods Koninkrijk: Protestantse Kerk ondersteunt 'Thy Kingdom Come'

"‘Uw Koninkrijk kome’ raakt aan het hart van waar geloven om draait: leven in verbondenheid met God én met elkaar," zegt René de Reuver, scriba van de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland. "Bidden voor de mensen om ons heen, voor onze buurt, voor ons land – dat is geen vrijblijvend ritueel, maar een daad van hoop en vertrouwen. Wat ik mooi vind aan dit initiatief van de IZB is de eenvoud en tegelijk de kracht ervan: christenen uit allerlei kerken, die samen bidden dat Gods Koninkrijk zichtbaar wordt. Niet alleen ver weg, maar juist ook in ons eigen leven, onze straat, onze stad. Dat raakt me, omdat ik geloof dat gebed de wereld kan veranderen – en onszelf misschien nog wel het meest."

Op de website van Uw Koninkrijk Kome zijn praktische materialen beschikbaar voor gemeenten en individuen, zoals gebedskaarten, podcasts en inspiratie voor jong en oud. 

 lees verder
 
Samen de schouders eronder voor een nieuw kerkdak in Benschop 

Al ruim 800 jaar markeert de toren van de Grote of Sint-Nicolaaskerk in Benschop de polders van de Lopikerwaard in het groene hart van Nederland. De monumentale kerk wordt elke zondag twee keer gebruikt door de hervormde gemeente, die circa 1.000 leden telt. “We zijn trots op ons kerkgebouw”, zegt Kees van Woudenbergh, voorzitter van het college van kerkrentmeesters. “Het gaat al zoveel generaties mee, omdat het altijd goed is onderhouden. Dat is essentieel om zo’n gebouw in goede staat te houden.” 

Op de foto: kerkenraadsvoorzitter Kees van Woudenbergh

Grondige voorbereiding 

Bij een periodieke inspectie, inmiddels zo’n tien jaar geleden, constateerde Monumentenzorg dat de leistenen op het kerkdak hun beste tijd hadden gehad. “De inspecteurs gaven aan dat de leien binnen tien jaar vervangen moesten worden om lekkages, houtrot en structurele schade aan de kerk te voorkomen”, vertelt Van Woudenbergh. “We wisten dus dat er werk aan de winkel was.” Vanaf dat moment reserveerde het college van kerkrentmeesters jaarlijks geld in de begroting. “Daarmee hadden we een solide financiële basis, maar het was wel duidelijk dat er extra financiële middelen nodig waren om deze restauratie te bekostigen. ” 

Vijf jaar geleden maakte het college een precieze kostenindicatie. Via Monumentenzorg werd de zogenaamde SIM-subsidie (Subsidie Instandhouding Monumenten) aangevraagd en toegekend, waarna een bestek werd gemaakt en een aannemer geselecteerd. Een bouwcommissie, bestaande uit gemeenteleden met bouwkundige expertise, werd samengesteld om het college van kerkrentmeesters bij te staan. Van Woudenbergh: “Het is fijn om bij zo’n grote restauratie ondersteuning te krijgen. De mensen in de bouwcommissie denken mee in alle keuzes die gemaakt moeten worden.” 

Keuze van materialen 

Bij de restauratie worden niet alleen de leien vervangen, maar ook het lood- en waar nodig het voegwerk. Het vinden van een geschikte leisteen voor het eeuwenoude dak bleek een uitdaging. “Het advies was om te kiezen voor Duitse leisteen, maar de groeve bleek gesloten”, vervolgt Van Woudenbergh. “Uiteindelijk kozen we voor Assulo-leien uit Spanje, goedgekeurd door Monumentenzorg.” Een leienexpert keurde vooraf de gehele partij om de kwaliteit te waarborgen. 

Verduurzaming 

Naast de SIM-subsidie werd een beroep gedaan op het Parelfonds, een cultuurfonds van de provincie Utrecht dat een percentage van de restauratiekosten financiert. Een voorwaarde voor subsidie vanuit dit fonds is dat er verduurzamingsmaatregelen worden getroffen. Daarom koos de gemeente voor het plaatsen van 27 zonnepanelen op het aangrenzende verenigingsgebouw Maranatha. “Jaarlijks wekken die 11.000 kWh op, genoeg om het stroomverbruik van de kerk te compenseren”, vertelt Van Woudenbergh. Daarnaast wordt een deel van het kerkdak geïsoleerd, wat bijdraagt aan energie-efficiëntie en lagere verwarmingskosten. 

Gebouwensubsidie van de Solidariteitskas 

Ook de Solidariteitskas van de Protestantse Kerk droeg bij aan de restauratie. Bureau Steunverlening ontving in 2024 een aanvraag voor een zogenaamde ‘gebouwensubsidie’. Gemeentelid Arjen Hoogenboom, voormalig lid van het college van kerkrentmeesters, vulde de subsidieaanvraag in. “We wisten al dat deze subsidiemogelijkheid er was, omdat we voorbde restauratie van ons Bätz-orgel in 2011 ook een bijdrage ontvingen”, vertelt Hoogenboom. “Je moet er even voor gaan zitten, maar op de website van de Protestantse Kerk staat duidelijk aangegeven hoe het werkt.” Dankzij de toekenning van de solidariteitsbijdrage kon een deel van de dakrestauratie worden gefinancierd. 

Op de foto: initiatiefnemers Actie Kerkdak

Samen in actie 

Het grootste deel van de restauratiekosten werd gedekt door eerder gereserveerd geld en diverse subsidies, maar er was nog meer nodig. “We vroegen onze gemeenteleden om samen de laatste ruim 100.000 euro bij elkaar te brengen”, vervolgt Van Woudenbergh. Tijdens de jaarlijkse gemeentedag in oktober 2024 werd de actie ‘afgetrapt’: onder de naam ‘Het dak eraf voor het kerkdak’ organiseerden enthousiaste gemeenteleden een Amerikaanse veiling. “Er werden allerlei diensten geveild, van een zelfgebakken cake tot een diner voor zes aan huis en een ballonvaart. In totaal bracht dit die avond al ruim 10.000 euro op. Een prachtig eerste begin!” De acties gaan nog het hele jaar door via een ‘dienstenboekje’, waarin gemeenteleden hun diensten en producten aanbieden. “Elke week komt er geld binnen”, zegt Van Woudenbergh. “Er zijn gemeenteleden die bedienen op een feestje, een jongere die auto’s wast, mensen die thuis een aanschuifdiner of kaas- en wijnproeverij organiseren, onze predikant die een huiskamerconcert geeft, en nog veel meer. Ook hebben we veel giften ontvangen van gemeenteleden waar geen dienst tegenover stond, en we kregen zelfs donaties van mensen buiten onze gemeente. Iedereen draagt zijn of haar steentje bij.” 

Belang van goed onderhoud 

Begin november 2024 startte de restauratie en werd de hele kerk in de steigers gezet. Naar verwachting duurt het een half jaar voordat het werk klaar is. Eerst wordt de zuidkant van de kerk aangepakt, daarna is de noordkant aan de beurt. Leidekken is een precieze klus en gaat stukje voor stukje. “Iedere lei wordt door de dakdekker ter plekke op maat gemaakt en bevestigd”, weet Van Woudenbergh.  

Als het dak klaar is en alle leien zijn vervangen, is het kerkgebouw weer in uitstekende staat. Ook het interieur kan nog jaren mee. “In de jaren vijftig van de vorige eeuw is de kerk grondig gerestaureerd,” besluit Van Woudenbergh. “Dat is iets waar we de vorige generatie nog dankbaar voor zijn. Nu zorgen wij er op onze beurt voor dat het gebouw behouden blijft voor toekomstige generaties.” 

Solidariteitskas: van gemeenten, voor gemeenten 

Iedere protestantse gemeente die financiële steun nodig heeft of een vernieuwend plan wil uitvoeren, kan subsidie aanvragen bij de SolidariteitskasVerder lezenSolidariteitskas. Naast de gebouwensubsidie die de Hervormde Gemeente Benschop ontving, zijn er bijdragen mogelijk voor samenwerkings- en revitaliseringskosten, en voor nieuwbouw of verduurzaming als de gemeente zelf onvoldoende middelen heeft. 

Bron artikel: Kerkbeheer, magazine van de Vereniging Kerkrentmeesterlijk Beheer (VKB)

 lees verder
 
Nodig buitenlandse theologiestudenten uit in je kerkdienst

Aankomend predikanten uit 11 landen

In het najaar hopen 11 internationale theologiestudenten naar Amsterdam te komen om deel te nemen aan het Bridging Gapsprogramma, een interculturele uitwisseling onder theologiestudenten. Een groep met diverse nationaliteiten en kerkelijke achtergronden volgt samen een programma en maken kennis met kerken in Nederland. Dit jaar doen 11 theologiestudenten uit Brazilië, Colombia, Ethiopië, Guatamala, Indonesië, Myanmar, Zuid-Afrika, Hongkong en Rwanda mee. Ze hopen van september tot en met november onderzoek te doen, colleges te volgen en verschillende excursies te ondernemen in Nederland.

Hoe werkt het precies?

Ook nu maken bezoeken aan Nederlandse kerkelijke gemeenten onderdeel uit van het programma. Voor zowel studenten als kerken is dit een hoogtepunt van het verblijf! De studenten kunnen iets delen over kerk-zijn in hun thuisland, bijvoorbeeld in de vorm van een gebed of presentatie in je kerkdienst of tijdens een gemeenteavond, en als gemeente kun je iets delen over kerk-zijn hier. De studenten bezoeken doorgaans in tweetallen verschillende gemeenten. 

Houd rekening met het volgende:

  • Geef je op voor een specifiek weekend: 20/21 september, 4/5 oktober, 19/19 oktober of 8/9 november.
  • De studenten reizen in tweetallen, zodat ze gezelschap hebben aan elkaar.
  • De studenten reizen vanaf Amsterdam. Haal hen van een station als je plaats lastig met de trein te bereiken is.
  • Als uitnodigende gemeente betaal je hun reiskosten.
  • Is jouw gemeente ver weg van Amsterdam, overweeg dan om hen een heel weekend uit te nodigen.
  • Laat studenten meerdere gemeenteleden ontmoeten buiten de kerkdienst om.
  • Zorg dat er voldoende Engelssprekende mensen aanwezig zijn.
  • Laat studenten iets zien van je woonplaats.

Aanmelding en meer informatie

Je kunt je gemeente hiervoor aanmelden tot uiterlijk 7 juni 2025. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Eline van der Kaaden, coördinator van het Bridging Gaps programma: bridging.gaps@vu.nl.

Geef door:

  • Welk weekend je studenten uitnodigt.
  • Of je voorkeur hebt voor studenten uit een bepaald land.
  • Of je een bijdrage van de studenten verwacht, zoals een gebed, een overdenking en/of een presentatie.

Het Bridging Gapsprogramma is onderdeel van het Centrum voor Contextuele Bijbelinterpretatie; een samenwerking van faculteit Religie en Theologie van de VU, en de Protestantse Theologische Universiteit. Het programma wordt ondersteund door o.a. Kerk in Actie en de VUvereniging.

Aanmelden

 lees verder
 
Kerken spelen rol van betekenis in het Midden-Oosten

Kerken in het Midden-Oosten staan onder druk, maar spelen een onmisbare rol in het bieden van noodhulp, bestaanszekerheid en het werken aan vredesopbouw. Kerk in Actie wil deze kerken steunen en daarom is de campagne “Versterk de kerk - bouwen aan vrede in het Midden-Oosten” gestart, nadat Kerk in Actie eerder al meedeed aan de Giro555-actie voor slachtoffers in het Midden-Oosten.  

Voor het programma Petrus bezoekt De Groot projecten die werken aan dialoog en vredesopbouw en die praktische hulp geven aan mensen in kwetsbare posities. In een tweeluik zijn zowel Joodse als Palestijnse initiatieven in Haifa en Beit Jala te zien. Daarnaast is er een kennismaking met de Evangelisch-Lutherse kerk in Bethlehem.De uitzendingen waren te zien op zaterdag 3 en zaterdag 10 mei om 17.10 uur op NPO 2. 

De Protestantse Kerk in Nederland wil graag bijdragen aan het bevorderen van recht en gerechtigheid, samenwerkingen versterken en (blijven) bidden voor de vrede van Jeruzalem. In november 2024 aanvaardde de generale synode een nieuwe nota over relaties met Joden en Palestijnse christenen.

 lees verder
 
Studentenpastoraat & Subsidie

Zinvolle presentie te midden van 0,8 miljoen wo- en hbo studenten en 0,5 miljoen mbostudenten is een wezenlijk onderdeel van de roeping van de Protestantse Kerk inNederland. Daarom ondersteunt zij de studentenpastoraten en nieuwestudenteninitiatieven middels een projectsubsidie.

Wat en voor wie?

De subsidie betreft een bijdrage in de salariskosten (70%) van de studentenpastor. DeProtestantse Kerk biedt deze ondersteuning vanuit de Solidariteitskas, beheerd door deCommissie Steunverlening. Er wordt onderscheid gemaakt in aanvragen met eenlooptijd van vijf jaar (waarvoor de indieningstermijn voor de periode 2026-2031inmiddels is verstreken) en aanvragen met een kortere looptijd van 1 tot maximaal 3 jaar.

Inbedding, draagvlak en profielen

Projectmatig werken vraagt om een goed lokaal draagvlak. Een beeld geven van deinbedding van het studentenpastoraat is dan ook een belangrijk onderdeel van deaanvraag. Op welke manier zijn de onderwijsinstellingen betrokken? Met welkeplaatselijke studenteninitiatieven is er contact? Op welke wijze is de samenwerking meteen plaatselijke gemeente van de Protestantse Kerk en eventuele andere kerkenvormgegeven? Ontwikkeling van studentenpastoraat in de dynamische studentenwereldvraagt ook om de bedding van een profiel. Hoe profileren de studentenpastoraten zich?

Hoe werkt het?

Voor het aanvragen van subsidie voor korter lopende projecten gelden naast de staandecriteria voor de vijfjarige projecten ook aanvullende criteria. Deze zijn op dit momentechter nog niet bekend. Wil je een aanvraag doen voor een korter lopend project? Leester voorbereiding alvast de Gids Studentenpastoraat en de subsidievoorwaarden.

Gids Studentenpastoraat Subsidievoorwaarden studentenpastoraat Aanvraagformulier subsidie studentenpastoraat

 

Neem gerust contact op met studentenpastoraat@protestantsekerk.nl.

 lees verder
 
Bevrijding kamp Dachau ook voor Nederland van betekenis

Klaas Touwen raakte bekend met de geschiedenis van kamp Dachau sinds hij predikant van de Nederlandse gemeente in München is. Dachau ligt in de regio. “Er hebben 200.000 mensen gevangen gezeten, van wie 40.000 zijn uitgehongerd of vermoord. Onder die 200.000 waren bijna 2000 Nederlandse mannen en ruim 200 Nederlandse vrouwen. Van die 2000 mannen waren 24 protestants predikant en velen rooms-katholiek priester, onder wie de heilige Titus Brandsma.” In Dachau werden in het bijzonder geestelijken opgesloten. Er was een overeenkomst met het Vaticaan dat priesters in de concentratiekampen erediensten mochten houden. Als je zo veel mogelijk geestelijken bij elkaar zette, hoefde dat niet in elk kamp geregeld te worden.  

Herinneringscultuur

Touwen is sinds twee jaar predikant voor de Nederlandse gemeente in München, elke maand is hij een weeklang in Duitsland. De bevrijding van kamp Dachau – op 29 april 1945 – wordt herdacht op de eerste zondag na deze bevrijdingsdag, dit jaar op 4 mei. Bij de oecumenische gebedsviering in Klooster Karmel Heilig Blut, grenzend aan het kamp, spreekt Touwen een Nederlands gebed uit. Een zondag later wordt stilgestaan bij de bevrijding van Europa en bij de eerstesteenlegging van de Versöhnungskirche, dit jaar 60 geleden. Die kerk is gebouwd op Nederlands initiatief. Ds. Marieke Fernhout is door de Protestantse Kerk in Nederland afgevaardigd om daarbij te zijn. Het is voor het eerst dat de Nederlandse kerk zich laat vertegenwoordigen. “Dat betekent heel veel,” zegt Touwen. “De predikant van Dachau had tranen in de ogen toen ik het hem vertelde. Duitsland heeft een sterke herinneringscultuur en dat is mooi, maar het is ook een belangrijk deel van ónze geschiedenis. Als Nederlandse gemeente in München houden we nu een paar keer per jaar een kerkdienst in de Versöhnungskirche op het kamp.”

Waakzaam

Touwen pleit ervoor dat ook de Nederlandse kerken op 4 mei aandacht geven aan 80 jaar bevrijding kamp Dachau. “Het is heel belangrijk om het bewustzijn van wat er gebeurd is door te geven. In Duitsland is de kerk waakzaam nu het rechts-radicalisme opkomt. Ze waarschuwt er ook voor. Bij de laatste verkiezingen hing in kerken een spandoek: ‘Uitsluiting is onmenselijk.’ In Duitsland heeft de kerk geleerd dat ze zich moet uitspreken. Daar kunnen wij wat van leren.” 

Het is belangrijk dat op zo'n manier te doen dat duidelijk is waar je het over hebt, zegt Touwen. “Niet in negatieve zin: ‘Deze ontwikkelingen zijn zorgwekkend’, maar door je in positieve zin uit te spreken vanuit de waarden die je hoogacht. Bijvoorbeeld: ‘Joden, christenen en moslims zijn allemaal kinderen van Abraham.’ Wij kunnen putten uit de bronnen van het geloof.”

Drie fundamenten

Het verhaal van de Nederlanders in Dachau is ook maatschappelijk van belang, vindt Touwen. “Als we als Nederlandse gemeente een kerkdienst op het kamp houden, komen er mensen van buiten. Als migrantenkerk in het buitenland zijn we ons bewust van de betekenis van de cultuur en de taal, die zijn gelijkwaardig aan religie. Die drie fundamenten van de migrantenkerk houd ik scherp voor ogen en daar handel ik naar. Ik zie ook wat dat betekent en hoe dat werkt. Dat drijft mij om in Dachau aanwezig te zijn. Of om bijvoorbeeld op 5 mei in de residentie van de generaal-consul de Nederlandse Bevrijdingsdag te organiseren.”

 lees verder
 
Meer bekendheid over Pasen door The Passion 

De Protestantse Kerk in Nederland is nauw betrokken bij het televisie-evenement dat dit jaar zijn vijftiende editie beleeft. Volgens algemeen directeur Jurjen de Groot van de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland is dat een mijlpaal: “Al 15 jaar wordt met The Passion een enorm publiek bereikt, waarmee het voor velen een traditie is geworden. Een jonge generatie is zich meer gaan verdiepen in het paasverhaal of de Bijbel gaan lezen. Dat zijn precies die dingen waar we op hopen.” 

De cijfers onderstrepen de rol die The Passion speelt in het toegankelijk maken van het religieuze verhaal voor een breed publiek. Naast de grotere bekendheid, zegt 44% van de ondervragers te ervaren dat het Bijbelse verhaal door The Passion een nieuwe of andere betekenis heeft gekregen en ziet 39% het programma als een jaarlijks moment van bezinning. De Groot: “The Passion brengt het paasverhaal over het leven en de opstanding van Jezus dicht bij miljoenen Nederlanders. Mensen worden geraakt door het lijdensverhaal en voelen zich opgetild door de muziek en de manier waarop het verhaal wordt gebracht.” Naast de grotere bekendheid, geeft 34% van de jongeren aan dat door The Passion de drempel naar de kerk verlaagd is.  

Activiteiten rondom The Passion 

De Protestantse Kerk in Nederland organiseert rondom The Passion verschillende activiteiten. Zo worden verspreid door het land ruim 300 kijkavonden georganiseerd in onder andere kerkgebouwen. Daarnaast biedt de Protestantse Kerk ook extra verdieping rond de tv-uitzendingen, in de vorm van een ‘Passion-talk’ en een online videoserie voor de social media. 

The Passion is een samenwerking tussen de Protestantse Kerk in Nederland en de tv-omroep KRO-NCRV. Dit jaar vindt het evenement plaats in Terneuzen. De uitzending is op donderdagavond live te zien op NPO1. 

 lees verder
 
Benoemingen generale synode april 2025

Moderamen van de generale synode 

  • ds. C.M.A. van Ekris als scriba van het moderamen per 1 juli 2025; 
  • ouderling-kerkrentmeester J.A. Holsbrink als assessor II van het moderamen. 

Generaal College voor de Behandeling Beheerszaken (GCBB) 

  • de heer T.W. Dekker als voorzitter van dit college;
  • de heer D. Klein als toegevoegd lid namens het CCBB Zuid Holland;
  • de heer J. Keizer als lid namens het CCBB Overijssel-Flevoland;
  • de heer D. van der Meijden als toegevoegd lid namens het CCBB Overijssel-Flevoland. 

Generaal College voor de Kerkorde (GCKO)  

  • de heer mr. dr. K.W. de Jong als lid van dit college; 
  • de heer mr. P. Oskam als lid van dit college. 

Bestuur Dienstenorganisatie (BDO) 

  • de heer J.W. Stam Msc. RA als lid van het bestuur. 

Protestantse Theologische Universiteit (PThU) 

  • mevrouw prof. dr. M.T. Frederiks, ingestemd met de benoeming tot universiteitshoogleraar aan de PThU en rector van de PThU; 
  • de heer prof. dr. A. Goudriaan, ingestemd met de benoeming tot persoonlijk hoogleraar Wetenschap & Vroomheid; 
  • de heer prof. dr. W.H.Th. Moehn, ingestemd met de benoeming tot persoonlijk hoogleraar Geschiedenis van het gereformeerd protestantisme. 
 lees verder