Geef licht - kerstideeën uit het land

Adventspanelen zorgen voor licht in Ruinerwold

Bij wijze van adventskalender gaat er elke dag achter een raam in één van de huizen van Ruinerwold een door vrijwilligers zelfgeschilderd paneel branden. De panelen zijn onder andere gemaakt door gemeenteleden - jong en oud - van de Hervormde Gemeente Ruinerwold. Vlak voor Kerstmis kan er vervolgens een wandelronde langs 24 verlichte panelen worden gemaakt.Ook in de Bavo in Haarlem is er een bijzondere adventskalender: iedere dag wordt er houten kistje opengemaakt. De kistjes bevatten lichtpuntjes van hoop.

Lichtpuntjes van hoop voor inwoners Haarlem

1 dec 2020 Pijl naar rechts

Op engelenjacht in plaats van berenjacht

’Zet elke adventszondag een kerstengel achter het raam’. Die oproep doen de vijf predikanten van de Protestantse Gemeente in Leiden. Als de actie aanslaat kunnen kinderen op ’engelenjacht’ gaan, zoals zij aan het begin van de pandemie op zoek gingen naar beren op vensterbanken."De sfeer is altijd zo bijzonder in deze periode, met mooie liederen, extra verlichting en kerstbomen thuis en in de kerk. De meesten zullen advent en Kerst thuis vieren, wellicht noodgedwongen achter een laptop of voor de televisie. Hoe zorgen we dan toch voor een gevoel van verbondenheid? Hoe kunnen we toch iets proeven van de sfeer van verwondering, die hoort bij deze tijd van het jaar? Misschien op deze manier: door degenen die Kerst vieren te vragen om elke adventszondag een engel meer achter zijn of haar raam te zetten. Lopend of fietsend door de stad geeft dat een gevoel van verbondenheid. Hoe meer engelen, hoe meer verwondering en vreugde, op weg naar het feest van de menswording van God, de geboorte van Christus in ons midden, ook in 2020."

Ook een origineel idee? Stuur het naar m.nouwens@protestantsekerk.nl. Wellicht wordt het genoemd in deze 'liveblog'. 

Voor meer ideeën zie de themapagina:

Advent & Kerst

Pijl naar rechts
 lees verder
 
Lichtpuntjes van hoop voor inwoners Haarlem

De Protestantse Gemeente Haarlem wil graag dat de kerk in deze tijd de plek is waar hoop gedeeld kan worden. Samen met de oecumenische werkgroep ‘De Grote Kerk door De Week’ organiseerde ze deze bijzondere adventskalender voor de inwoners van de stad. Tot en met 24 december wordt in de Grote of St.-Bavokerk dagelijks een kistje van de kalender geopend, offline en online, als lichtpuntjes van hoop.

De kistjes zijn gevuld door verschillende partijen. Onder meer door een schoolklas, de Haarlemse band Chef’Special, de diaconie, het Stadsklooster Haarlem en de jeugdgroep van de Protestantse Gemeente Haarlem en de Lutherse Kerk. Ieder vulde deze op eigen wijze. Burgemeester Wienen opende afgelopen zaterdag het eerste kistje. Zondag werd het tweede kistje tijdens de kerkdienst geopend door dominee Egbert de Lint. 

Zaterdagmiddag open

De oecumenische werkgroep ‘De Grote Kerk door de week’ wil de kerk ook door de week een gastvrije plek laten zijn. De kerk is naast een prachtig monument vooral een ontmoetingsplaats, vindt de werkgroep. Daarom is de St.-Bavokerk op de zaterdagmiddagen in de adventstijd gratis toegankelijk van 13.00 tot 16.00 uur. Andere jaren waren er activiteiten, zoals muziek van professionele muzikanten en koren, een rondleiding en een koffiehoek. Dit jaar is door corona alles anders. Duidelijk is in ieder geval dat elke dag vakjes van de adventskalender in de kerk worden geopend; deze verschijnen vervolgens op social media. Zo kan iedereen in het land de adventskalender volgen. En dat voorziet in de behoefte aan hoop en bemoediging in deze donkere dagen voor Kerst, verwachten de organisatoren.

Komen kijken

Inwoners van Haarlem en daarbuiten zijn welkom om een kaarsje te branden in de kerk en de adventskalender te bekijken. Op zaterdagmiddag is de entree gratis, op doordeweekse dagen is deze 3 euro. Daarvoor kunnen bezoekers tevens een expositie van het Archeologisch Museum bekijken. De kalender is ook te zien op de socialmedia-accounts van de Bavo, Instagram en Facebook.

De opening van de adventskalender wordt uitgezonden in het programma ‘Met Hart En Ziel’ op 12 december om 18.00 uur op NPO2. 

 lees verder
 
Zangers gezocht voor lied van eenheid rond Kerst - inschrijving gesloten

De EO, Protestantse Kerk en de Rooms-Katholieke Kerk werken aan een nieuw lied voor alle kerken in Nederland. Een lied van eenheid waarin teksten uit Johannes 17 centraal staan. Een prachtige mix van het bekende lied 'O kom, o kom Immanuël', spoken word en rap. Nu we niet bij elkaar kunnen komen in de kerk, willen we elkaar voor Kerst bemoedigen en het gevoel geven dat we dit feest ook in coronatijd samen kunnen vieren.

Voor Pinksteren hebben de EO en de Protestantse Kerk een bijzonder lied mogen maken met de titel 'U geeft rust'. Daarin werkten zangers uit veel verschillende plaatselijke gemeenten mee.

De opnames van het kerstlied gaan op dezelfde manier. Iedereen neemt het op in zijn/haar eigen thuissituatie. Op dit moment is een team bezig om zoveel mogelijk mensen vanuit verschillende kerken te vragen of ze mee willen werken. Het gaat dus niet op persoonlijke titel, maar je vertegenwoordigt de kerk waar je heengaat. De thuisopname moet uiterlijk maandag 7 december bij ons binnen zijn. Alles wordt dan gemixt en gemonteerd zodat het lied vrijdag 11 december gereed is.

 lees verder
 
Nieuw! Online adventskalender voor kerkwebsites

De Petrus-adventskalender wordt dit jaar niet alleen op papier, maar ook online aangeboden. Elke dag is op petrus.protestantsekerk.nl/advent een nieuw vakje te openen, met dagelijkse overdenkingen, kerstinspiratie en leuke extra’s. Gemeenten die de kalender op hun eigen website willen plaatsen, kunnen dat doen middels een widget. 

Thema: Geef licht!

Het thema van de adventskalender is dit jaar ‘Geef licht! Het goede leven met elkaar delen’. Met de geboorte van Jezus gaf God ons licht in het donker. Wij mogen dat licht betekenis geven en laten zien dat we leven vanuit de hoop op een beter leven. Dát delen en dát vieren met de mensen om ons heen, maakt het leven goed. In de ander komt iets van God naar ons toe en zien we een glimp van het licht van Christus.

>> Bekijk de instructie

 lees verder
 
Kerstnachtdienst Gouda 2020: boodschap van hoop voor hele omgeving 

Normaal gesproken opent de Goudse Sint Jan - langste kerk van Nederland - op Kerstavond haar deuren voor 2000 kerkgangers uit de hele stad en omgeving. Door de coronamaatregelen is dat dit jaar niet mogelijk, maar het missionair team van de Goudse Sint Jans-gemeente ging niet bij de pakken neerzitten. 

Bijzondere kans

“We zagen juist een bijzondere kans ontstaan om nog meer mensen te bereiken met de boodschap van Kerst,” vertelt ds. Gerard Bijkerk, lid van het missionair team. “We zijn in gesprek gegaan met Omroep West om samen een bijzondere televisie-uitzending op Kerstavond te realiseren. Zij zagen dat helemaal zitten, ook zij vingen namelijk signalen op dat veel kerken dit jaar afzien van hun fysieke kerstnachtdiensten. We hopen met de uitzending dus een groot publiek te bereiken.”

De dienst wordt van tevoren opgenomen door een professionele filmploeg. Ds. Bijkerk: “Er zitten verschillende elementen in. Mijn collega ds. Marco Batenburg (tevens preses Synode), gaat voor en burgemeester Pieter Verhoeven spreekt vanaf de toren een boodschap van hoop uit voor Gouda en omstreken. Daarnaast is de muzikale omlijsting een combi van traditionele kerstliederen, gespeeld door organist Gerben Budding en een vocaal kwintet, alsook eigentijdse kerstliederen met de Sintjanskerstband olv Leading vocal Bente de Leede. Voor de kinderen wordt het kerstevangelie uitgebeeld door kindertheater Goud.” 

Er is goed nagedacht over de samenstelling. “Het is belangrijk de vaart erin te houden, zodat de aandacht erbij blijft bij de mensen thuis. De uitzending op televisie duurt een uur, via onze website is ook de uitgebreidere versie te bekijken.”

Verhaal gaat verder onder foto

Kerstverhaal in glas

Daarnaast is de Sint Janskerk in de hele maand december open voor iedereen die stilte of sporen van het kerstverhaal zoekt. Van 12 tot 31 december kunnen mensen een wandeling maken langs de Goudse glazen, de beroemde gebrandschilderde ramen van de eeuwenoude kerk. “Er komt een route langs alle glazen die de aankondiging en geboorte van Jezus uitbeelden. We plaatsen grote doeken haaks op de muren, zodat bezoekers als het ware van kamer tot kamer gaan. In iedere kamer vindt men een Gouds glas en videomapping die het verhaal van het glas laat zien. Het eindpunt is het glas waar de geboorte van Christus is afgebeeld.”

Ook is er een speciale stilteruimte in de monumentale kerk. Ds. Bijkerk: “Mensen kunnen hier even behaaglijk zitten, de stilte zoeken, een gebed achterlaten of een kaarsje  aansteken.” Ook tijdens Kerstavond is de kerk open voor bezoek. “Als kerk kunnen we een lichtpuntje zijn in deze donkere dagen en bijdragen aan de boodschap van hoop, juist in deze tijd.” 

Sint Jan bezoeken? Kijk op sintjan.com

Informatie over de Sint Jansgemeente Gouda: sintjansgemeente.nl

 lees verder
 
Ds. René de Reuver over Matteüs 24: Hij is onze hoop

Dit hoofdstuk is de afgelopen zondag, de laatste zondag van het kerkelijk jaar, veel gelezen. Een hoofdstuk dat verwoordt hoe ernstig het er in de wereld aan toe kan gaan. Tegelijkertijd spreekt Jezus in dit hoofdstuk over het hoopvolle beeld van de vijgenboom. Een beeld waar Huub Oosterhuis een prachtig lied over heeft geschreven. "Een twijgje, weerloos en ontdaan,– zonder gestalte, zonder naam. Maar wie gelooft verstaat het wel, dat twijgje heet: Emmanuel."

Vanavond 25 november om 19.00 uur zendt de Raad van Kerken in Nederland het vierde korte videofilmpje uit in het kader van Woorden van Hoop en TroostHierin spreken, in afwisseling, kerkelijke vertegenwoordigers een bemoedigende boodschap uit. Zo hopen de kerken die verbonden zijn in de Raad van Kerken ieder die getroffen is door het coronavirus of de gevolgen ervan een hart onder de riem te steken en bij te dragen aan onderlinge verbondenheid en zorg voor elkaar.

 lees verder
 
Kerstcampagne Kerk in Actie voor vluchtelingenkinderen Griekenland. Doe mee met uw gemeente!

“Toen ik in 2015 op Lesbos kwam en zag wat daar gebeurde, dacht ik dat dit het ergste was wat een mens kan meemaken. Ik had toen niet kunnen bedenken dat de situatie voor vluchtelingen nóg schrijnender zou worden.” De Duitse psychologe Alice Kleinschmidt werkt bij Borderline Lesvos, dat in en rond de vluchtelingenkampen Kara Tepe en het onlangs door brand verwoeste Moria werkte. Met steun van Kerk in Actie vangt de organisatie vluchtelingen op en helpt hen met voedsel, kleding en onderwijs.

Sombere cijfers

Alice somt een somber rijtje cijfers op: “Op dit moment zijn er ruim 120.000 vluchtelingen in Griekenland: 80.000 op het vasteland en 40.000 op de eilanden. Op Lesbos wonen nu zo’n 18.000 vluchtelingen. De meesten van hen komen uit Afghanistan, Syrië en Democratische Republiek Congo. Veertig procent van de vluchtelingen in Griekenland is kind, wat betekent dat er zo’n 50.000 vluchtelingenkinderen in het land wonen. Ruim 5.000 kinderen zijn alleen gekomen, zonder ouders of andere begeleiding. Vaak zijn dit jongens van 15, 16, 17 jaar. Maar soms zie ik ook kinderen van 4 die alleen zijn.”

“De redenen waarom mensen naar Europa vluchten, zijn verschillend”, zegt Alice. “Het overgrote deel, zo’n tachtig tot negentig procent, komt uit een conflictgebied. Je hoort de meest schrijnende verhalen: sommigen hebben ternauwernood een bomaanslag overleefd, anderen zijn op de vlucht voor de taliban en weer anderen kunnen hun kinderen niet naar school laten gaan. Vluchtelingen nemen een groot risico door naar Griekenland te komen. Ze doen het in de hoop op een betere toekomst, maar de kans is groot dat ze de reis niet overleven of in criminele handen terechtkomen. En áls ze al aankomen, wacht hun niet de vrijheid en veiligheid waar ze op hoopten. Ze voelen zich ongewenst, moeten in barre omstandigheden leven en wachten soms wel drie jaar voordat ze weten waar ze aan toe zijn.”

Gevangenen

Wat betekent Borderline Lesvos voor deze vluchtelingen? “Voor de coronacrisis vingen we ze op in het noorden van het eiland, waar ze met hun bootjes aankomen”, vertelt Alice. “We hebben daar een ruimte waar ze kunnen opwarmen en iets te eten en te drinken krijgen. Vervolgens zorgden we voor vervoer naar het vluchtelingenkamp. Maar door de coronamaatregelen mag dat niet meer. De vluchtelingen worden nu door de politie opgewacht en in politiebusjes naar een speciaal quarantainekamp gebracht. Daar moeten ze een maand opgesloten blijven. Ze worden behandeld als gevangenen. Als er iemand medische hulp nodig heeft, is dat niet mogelijk. Wij proberen te helpen door pakketjes met kleding, schoenen en hygiënematerialen te maken. Voor baby’s hebben we babymelk en voor zieke mensen medicijnen. We bezorgen deze spullen bij de politie en die geeft ze door. Het is op dit moment alles wat we voor deze groep vluchtelingen kunnen doen.”

“Vluchtelingen die na hun quarantaine in het vluchtelingenkamp aankomen heten we welkom en maken we wegwijs: waar er op Lesbos scholen zijn, hoe je een baan kunt zoeken en een appartement kunt huren. We helpen bij het invullen van formulieren. Omdat kinderen niet meteen naar school kunnen, geven wij ook onderwijs. Bij Borderline Lesvos werken professionele docenten die Grieks, Engels, wiskunde en creatieve lessen geven. Onderwijs geeft kinderen structuur. Onze school staat buiten het kamp. Helaas hebben we maar plek voor honderd kinderen. En sinds de coronacrisis mogen kinderen het kamp niet verlaten en kunnen ze dus eigenlijk niet meer naar onze lessen komen. Sommige ontsnappen en komen toch.”

Menswaardig bestaan

De situatie in de vluchtelingenkampen waar Alice werkt, is mensonwaardig. “Veel mensen bivakkeren noodgedwongen in fragiele bouwsels die wegwaaien als er veel wind staat. In de winter is het veel te koud, in de zomer veel te warm. Er is totaal geen privacy en er is onvoldoende toegang tot sanitair en schoon water. Medische zorg is er nauwelijks, ook niet voor kwetsbare groepen als zwangere vrouwen, pasgeboren baby’s en mensen met een chronische ziekte. Er is geen hulp voor getraumatiseerden. En het is er onveilig. Er is veel geweld, ook seksueel, tussen verschillende bevolkingsgroepen.” 

De brand die in september kamp Moria verwoestte, maakt duidelijk hoe kwetsbaar de situatie van vluchtelingen is. Wat het extra zwaar maakt, is de uitzichtloosheid. Er zijn te weinig advocaten voor het grote aantal asielprocedures, die vaak ook nog complex zijn. Inmiddels is er een achterstand van drie jaar. “Mensen verliezen hier alles”, zegt Alice. “Hun vrijheid, hun hoop, hun waardigheid. Als je niet eens weet of je wel naar de wc kunt … Ik voel me als Europeaan medeverantwoordelijk voor dit drama. We zijn allemaal mensen en we hebben allemaal recht op een menswaardig bestaan. Daarom doe ik wat ik kan.”

Kerstcampagne Kerk in Actie 'Geef licht'

Juist met advent leven we toe naar een nieuw begin: de geboorte van Jezus, zelf een vluchtelingenkind. In Hem gaf God licht in het donker, en dat geven wij door. Kerken staan op omdat ze geloven in een beter leven voor kinderen in Griekse vluchtelingenkampen. We helpen de kinderen met voedsel, kleding en onderwijs en we proberen hen op een betere plek te krijgen. Kom ook in actie en geef! Geef licht aan vluchtelingenkinderen in Griekenland! Doet u ook mee met uw gemeente? U vindt alle materialen zoals collecteafkondiging, powerpoint en filmpje op kerkinactie.nl/kerst.

 lees verder
 
Nieuw! Webinars #Nietalleen

Janet Bac, projectleider #NietAlleen, deelt in dit gratis webinar veel praktische tips en voorbeelden hoe diakenen en kerken ermee aan de slag zijn en kunnen gaan. Daarnaast is er alle ruimte voor vragen en interactie. Doe ook mee! 

U kunt deelnemen op:

  • Dinsdag 1 december: 13.30 - 14.30 uur
  • Woensdag 2 december: 19.30 - 20.30 uur 

Wanneer u zich aanmeldt ontvangt u van te voren een link voor de digitale bijeenkomst. Het is aan te raden vooraf deze opname over #NietAlleen te bekijken. 

Meld u aan voor een van de webinars via onderstaand formulier:

[shortcode type="formstack" id="webinars_nietalleen"]  lees verder
 
Collecteer online mee voor vluchtelingenkinderen in Griekenland!

Kerk in Actie wil met deze huis-aan-huiscollecte aandacht vragen voor de mensonwaardige en uitzichtloze situatie van veel vluchtelingenkinderen in Griekenland. 

Hachelijke situatie Lesbos

Op het Griekse eiland Lesbos werkt Kerk in Actie samen met partner Borderline Lesvos om vluchtelingen te helpen met eerste levensbehoeften als voedsel, kleding en onderwijs. Alice Kleinschmidt, medewerker van Borderline, beschrijft de hachelijke situatie ter plekke: “Veel mensen bivakkeren noodgedwongen in fragiele bouwsels. In de winter is het veel te koud, in de zomer veel te warm,” vertelt Alice. “Er is totaal geen privacy en onvoldoende toegang tot sanitair en schoon water. Medische zorg is er nauwelijks, ook niet voor kwetsbare groepen als zwangere vrouwen, pasgeboren baby’s en mensen met een chronische ziekte. Er is geen hulp voor getraumatiseerden. En het is er onveilig. Er is veel geweld, ook seksueel, tussen verschillende bevolkingsgroepen.” Wat het extra zwaar maakt, is de uitzichtloosheid. “Mensen verliezen hier alles”, zegt Alice. “Hun vrijheid, hun hoop, hun waardigheid.”

Tip van diaconie Tijnje-Terwispel

Meedoen met de ‘gewone’ huis-aan-huiscollecte van Kerk in Actie zat er niet in voor de diaconie van de protestantse gemeente Tijnje-Terwispel. Maar het doel sprak hen zo aan, dat ze er wel iets mee wilden. Daarom heeft de diaconie de actie 'De uitdaging, jaag de diaconie op kosten' op touw gezet. Gemeenteleden en dorpsgenoten worden uitgenodigd om een online collectebus aan te maken of te doneren via de diaconie voor vluchtelingenkinderen in Griekenland. De diaconie verdubbelt het bedrag. Diaken Tineke Altena vertelt: "We zijn bevoorrecht. Als diaconie hebben we best veel geld en het is niet de bedoeling dat dit op de rekening blijft staan.” De diaconie brengt de actie onder de aandacht via de dorpskranten, Facebook en de dorpswebsite. "We weten niet wat we kunnen verwachten, maar we gaan ervoor en krijgen al leuke reacties van mensen die graag hun steentje willen bijdragen. Het nodigt extra uit om te geven als je weet dat de diaconie het bedrag verdubbelt. Zo is je tientje opeens twintig euro waard".

Doet u ook mee?

Ook u kunt meedoen om geld in te zamelen voor de schrijnende situatie van vluchtelingenkinderen in Griekenland. Maak uw eigen online collectebus aan en collecteer vanuit huis! Het is heel eenvoudig. Volg de volgende stappen:

  1. Ga naar kerkinactie.digicollect.nl en klik op ‘collectebus aanmaken’
  2. Vul uw gegevens in en deel de collectebus via sociale media als Facebook en Whatsapp en via e-mail.
  3. Op de tips & tricks pagina staan inspirerende en leuke voorbeelden. 

Lees meer over de campagne van Kerk in Actie voor vluchtelingenkinderen in Griekenland op kerkinactie.nl/geeflicht.

 lees verder
 
Van gemeenten voor gemeenten: kant-en-klare coronaproof kerstwandeling ideeën

Digitale kerstwandeling

De protestantse gemeente Crosspoint in Nieuw Vennep heeft een digitale variant van de kerstwandeling opgezet. Het thema is “Je wandelt nooit alleen”. Ze hebben 15 scènes - die normaal gesproken op straat worden gespeeld - inmiddels opgenomen op video of door een interactieve scène vervangen. De wandeling is vanaf 6 december overal te volgen via een smartphone of tablet.

Gemeenten waar niet zelf een kerstwandeling of alternatief wordt georganiseerd worden uitgenodigd om aan te haken en aan te bieden als eigen kerstwandeling. De digitale kerstwandeling is vanaf 6 december tot kerst 24/7 beschikbaar.

Er zijn twee manieren om deze kerstwandeling over te nemen:

  • Organiseer, wanneer de lokale verordeningen dit toelaten, een fysieke wandelroute. Dat kan door langs een route 15 posters te plakken die verwijzen naar de scènes. Daarnaast kan ervoor gekozen worden om bijvoorbeeld klaar te staan met chocolademelk of een vuurkorf bij een eigen locatie op een specifieke datum. 
  • Biedt de wandeling digitaal aan. Via de eigen website van de gemeente verwijs je naar www.kerstwandeling2020.nl. Op je eigen website start de gemeente bijvoorbeeld met een eigen videoboodschap waarna de bezoeker digitaal door de scènes van de kerstwandeling wordt geleid. De volgende scène komt telkens na aflopen van een timer beschikbaar. In deze variant kunnen mensen zelf een wandeling maken tussen het bekijken van de scènes door. Eventueel kan men het ook thuis of in een groep (binnen de op dat moment geldende coronaregels) bekijken.

Neem voor deelname of een voorproefje contact op via www.kerstwandeling2020.nl. Crosspoint vraagt per gemeente een vrijwillige bijdrage met een richtbedrag van 50,- euro om te delen in de onkosten. Deelnemende gemeenten worden in de kerstwandeling vermeld waarbij bezoekers na afloop van de kerstwandeling weer naar website van de lokale gemeente terug kunnen gaan.

Ook in Pijnacker-Delfgauw zijn ze enthousiast over deze vorm. Zij geven tips hoe een gemeente eventueel zelf nog een digitale kerstwandeling kan opnemen. 

Pad van Verwondering

In de Protestantse Gemeente Agnus Dei in Waalre is een vorm gezocht die het midden houdt tussen op weg gaan, vieren en verwonderen. De thema's Verwondering, Verwachting, Vrede, Verstilling en Verbinding zijn de basis voor de inrichting van vijf verschillende plekken in en rond de kerk. Iedere plek krijgt zijn eigen karakter.

De lijn die de plekken verbindt wordt gevormd door vijf personages uit het Kerstevangelie. Zij nemen de groepen van steeds twintig deelnemers bij de hand en vertellen in fragmenten het Kerstverhaal vanuit hun eigen perspectief.

Het geheel duurt niet langer een uur. Elk half uur start er een nieuwe groep. Deelname kan alleen door vooraf in te schrijven.

Op Preekwijzer.nl staat uitgelegd hoe een gemeente een Pad van Verwondering kan organiseren.

Zie ook:

 

Coronaproof kerstwandeling voor gezinnen

Pijl naar rechts

 

Kerst - kerk naar buiten in coronatijd 

Pijl naar rechts

Coronaproof engelenproject zorgt voor saamhorigheid

6 nov 2020 Pijl naar rechts
 lees verder