Inzamelacties, georganiseerd door de diaconie Inzamelacties, georganiseerd door de diaconie

Mobieltjes inzamelen voor Stichting Opkikker

Tot voor kort gingen ingeleverde mobieltjes naar Kerk in Actie. Met ingang van 2016 gaat de diaconie evenwel mobieltjes inzamelen voor Stichting Opkikker. Deze stichting organiseert met de opbrengst Opkikkerdagen voor gezinnen met een langdurig ziek kind. Langdurig ziek zijn vraagt veel doorzettingsvermogen en energie van een kind. De vaak lange behandelingen en ziekenhuisopnames zijn zwaar, net als de onzekerheid die hierbij komt kijken en het zien dat vriendjes en vriendinnetjes wel een gewoon leven kunnen leiden. Ook voor de overige gezinsleden heeft de ziekte vergaande gevolgen. Papa, mama, broers en zusjes moeten hun leven aanpassen en krijgen te maken met zorgen en onzekerheden.
Lichtpuntjes zijn in zo’n situatie van groot belang. In een moeilijke periode worden mooie, leuke momenten heel intensief beleefd. Ze dragen bij aan de mentale gesteldheid van het kind én de rest van het gezin.
Stichting Opkikker verzorgt deze lichtpuntjes. Zo’n tweeduizend keer per jaar verrassen ze gezinnen met een langdurig ziek kind met een onvergetelijke Opkikkerdag. Tijdens deze dag vol ontspanning en plezier, zetten ze niet alleen het zieke kind, maar alle gezinsleden in het zonnetje. Na afloop ontvangt het gezin beeld- en videomateriaal om de dag nog eens her te beleven. Een Opkikkerdag duurt hierdoor veel langer dan één dag.
In 2016 hoopt de stichting 80.000 mobieltjes bij elkaar te krijgen. In de Andreas-, Petrus- en Michaelkerk staat achterin de kerk een doos klaar waar u de mobieltjes en aanverwante artikelen zoals laders in kwijt kunt.

Doppenspaaractie

In januari 2015 gaat ook een nieuwe inzamelactie van start. De diaconie van de PKN Leens Mensingeweer wil u graag oproepen mee te doen aan het inzamelen van schone plastic doppen van sap en melkpakken. Wij doen deze inzamelactie in samenwerking met de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt van Leens.
In de drie kerkgebouwen  van de PKN gemeente staat achterin de kerk een doos, waarin u deze doppen schoongemaakt en wel kwijt kunt. Let wel, de doppen moeten goed schoon zijn. De doppen worden gerecycled tot plastic pallets. De opbrengst van de actie is bedoeld voor de Stichting BultersMekke.
In 2012 is Jan Boerhoop, zelf gebruiker van een hulphond van BultersMekke, via Stichting BultersMekke begonnen met het opzetten van een Nationale Doppenspaaractie om zo een hulphond voor iemand beschikbaar te stellen die deze niet vergoed krijgt via de zorgverzekeraar.
Wat is een hulphond?
Hulphonden vergroten de wereld van mensen met een beperking. Deze speciale honden worden getraind om mensen te assisteren bij allerlei handelingen in het dagelijks leven. Zo bieden ze houvast, zelfvertrouwen en zelfstandigheid aan bijvoorbeeld volwassenen met een posttraumatische stressstoornis of kinderen die autistisch zijn.
Wat doet Stichting BultersMekke
Niet iedereen krijgt via de zorgverzekeraar een hulphond toegewezen. Stichting BultersMekke helpt om dit toch mogelijk te maken. Meer informatie over de stichting en over de inzamelactie vind je op www.stichtingbultersmekke.nl en www.bultersmekke.nl.
Of mail naar Martin Zwart op

De doppen worden ingezameld via mevrouw Anneke Vogel, Lemkesland.
De volgende soorten doppen zijn (alleen) bruikbaar:
-Doppen van flessen frisdrank, mineraal- en spuitwater, melkflessen, fruitsap, sportdrank en water
-Goede doppen bevatten een merkje in de vorm van een driehoek met PP , EP en een 5 of 2 erin
-Ook ijzeren doppen (kroonkurken) zijn welkom. Maar dan wel apart ingeleverd.